Rom

Rom

Mina två dagar i Rom är snart till ända. Det är en magisk stad, med en alldeles särskild stämning en imponerande arkitektur, där ibland nytt byggs på gammalt. Och det gamla är ibland två tusen år!

Första kvällen gick jag och Bruno (min man) ut och åt på den vegetariska restaurangen Arancia blu tillsammans med Andreas och Caroline från Democracy International, Edda från Mehr Demokratie och schweiziska radions Italien- och Greklandkorrespondent Franco.

Maten var fantastisk! Många veganska alternativ, bl a den här avocadosalladen med en massa knapriga nötter och en helt ljuvlig mandel- och pistagesorbet:

Trots denna goda middag var jag hungrig när jag vaknade dag två. Utmaningen var att hitta en bra frukost utan vitt mjöl, som jag försöker undvika. Det är inte helt lätt, eftersom croissanter, bröd, pizza och pasta utgör ryggraden i det italienska köket. Men se här! På Ginger Sapori e Salute fick jag en acaibowl med mandlar och en smoothie med avocado, mango och aloe vera. Ljuvlig smak, fast lite för kallt, med is i…Brrr…Det är lite kallt här, men snart ska jag till varmare trakter.

Nästa stora utmaning var att hitta toalettpapper. I lägenheten vi hyr fanns bara en fjärdedels rulle toapapper när vi kom! Att hitta toapapper i gamla stan var omöjligt, så jag fick gå ganska långt. På väg mot Roma Termini (järnvägsstationen) hittade jag en Coop Supermarket. Jag hittade vatten och en lunchsallad, men INGET toapapper! Då jag frågade signoran i kassan, sade hon att de inte hade något toapapper, men att jag kunde få det på kaféer och barer. Visst tyckte jag det var märkligt, men jag gick ändå och frågade på ett kafé nära Fontana di Trevi. Baristan skrattade ut mig. Köpa toapapper på kafé?! Han hänvisade mig till Coop Supermarket, där jag nyss varit. Nej, där fanns det inget, sade jag. Personal sammankallades för överläggning och alla försökte hjälpa mig med toapappersproblemet. Till slut kom chefen och sade att det fanns toapapper på andra våningen i Coop. Han tyckte det var konstigt att kassörskan inte sagt det till mig. Jag hade inte sett någon andra våning, men gick tillbaka till Coop och frågade efter andra våningen. Gömd i ett hörn bakom salamin fanns en liten trappa till ett loft, där jag mycket riktigt hittade toapapper. Sedan ställde jag kassörskan till svars: Det fanns ju inget toapapper att köpa på kaféer, som du sa, och ni hade det ju här hos er, på andra våningen. Hon rodnade och sa, att hon hade trott det. Alla kaféer har ju toaletter, så de måste ju ha toapapper. Ja, men inte att sälja, sa jag.

Under toapappersletandet hann jag se några sevärdheter.

Pantheon:

Fontana di Trevi:

Forum Romanum:

En vacker port på väg hem till lägenheten:

Utsikt från lägenheten:

Eftermiddagen och kvällen tillbringade jag på Rådhuset och på en mysig italiensk restaurang tillsammans med organisatörerna av Global Forum for Modern Direct Democracy 26-29 september 2018 i Rom.